ПОНЯКОГА ЗАДЪРЖАНЕТО НА НЯКОГО ИЛИ НЕЩО БОЛИ ПОВЕЧЕ ОТ ПУСКАНЕТО ИМ

Замислете се за момент върху следния въпрос: вярвате ли, че има нещо в живота ви, благодарение на което сте щастливи и ако липсва всичко би могло да се промени?
Ако сте отговорили с „да“, със сигурност сте роб на привързаността.
Когато страдаме от привързаност, ние нереалистично вярваме, че връзката, която сме създали с този конкретен човек или нещо, ще ни донесе три неща, които човешките същества винаги са търсили и твърдяли, че постигат: едно от тях е щастието , чувството за благополучие и удоволствието.
Когато сме обсебени от нещо или някого, ние погрешно мислим, че чувстваме щастие заради това нещо или този човек, това нещо извън нас.
От друга страна, когато сме вързани, си мислим, че сме в пълна безопасност. Сякаш този обект на привързаност ни предпазва от психически бедствия като самота , икономическа сигурност или комфортен живот.
Привързаният човек продължава тази връзка поради ирационален страх да бъде сам в света.
Такава връзка създава катастрофа, която ни парализира и ни пречи да вземаме решения, съответстващи на логиката и нашето собствено благополучие.
Често си мислим, че животът ни има смисъл поради това нещо или този човек , към който сме привързани, и ако го загубим, животът вече няма да бъде прекрасен, че ще бъдем изгубени. и че ние няма повече да имаме надежда.
Разбира се, това са само фантазии, които ние, човешките същества, създаваме в умовете си и ни карат да страдаме по преувеличени начини.
Вкопчването в нещо или някого причинява много болка, мъка и тревога.
Ако сме обсебени от това, винаги ще се тревожим да не загубим онова нещо, за което сме се борили толкова много и което придава смисъл на нашето съществуване (или поне така си мислим).
Освен това, ако един ден ги загубим, ще изпаднем в дълбока тъга , защото бихме повярвали, че нашият източник на благополучие и щастие е този човек, този предмет или тази идея.
Бихме си помислили, че нищо никога повече не може да ни направи щастливи и бихме се почувствали ужасно нещастни.
Да бъдем привързани към нещо или някого може да остане незабелязано, защото имаме тази страхотна способност да лъжем себе си. 
Научете се да пускате !
За да израстваме емоционално и да се чувстваме силна, свободна и независима личност, трябва да избягва подобна унищожителна привързаност.
Това не означава, че трябва да отнемем от живота си всичко, което обичаме или което ни доставя удоволствие, не, но всичко, което предизвиква у нас мания, това, което смятаме, че трябва да бъдем щастливи и което би направило живота ни безполезен, изчезващ.
Става дума за това да бъдем единственият господар на живота си. 
И помнете… Понякога задържането боли повече от пускането!