Подаряването на подарък!

Може би в действителност сме по-щастливи, когато подаряваме, в сравнение с когато получаваме подарък.
С наближаването на Коледа експертите разнищват психологическия аспект зад размяната на дарове, в търсене отговора на един значим въпрос:

Дали е добре да подаряваме на даден човек това, което мислим, че той желае, или това, което би изразило най-ясно нашето отношение към него.


Подбирането на подарък комбинира желанието да изразим уважението си към някого със устрема да дарим нещо, подчертаващо нашата връзка. Защото даряването на подарък е чисто практическо деяние, зад което обаче стоят и съществени психически обосновки.

Проучване потвърждава, че при даряване на подарък подаряващият минава през два значими момента: Покачват се нивата на допамин и се задействат мозъчни центрове, които пораждат усещане за щастие. Даряването на подарък в действителност ни прави щастливи. Оказва се обаче, че видът подарък, който ще подберем, може да заздрави и връзката с човекът, на който подаряваме.

Определящо в този случай е гледната ни точка при подбора на подаръка. Дали ще подберем  подарък , който мислим, че той би желал, или който ще изрази отношението ни към него. А защо не, да помислим : Как самият жест, какъвто и да е към хората, които обичаме, ще ни прави щастливи. 

Помислете за хората, които ви обичат! И запомнете, че най - скъпите подаръци са не материални.  Една искрена прегръдка и усмивка, могат да свършат чудесна работа.