Планирането - полезно или вредно?

По традиция на 1ви януари всички си обещаваме много неща – да спортуваме повече, да се храним здравословно, да казваме всеки ден “Обичам те!”. И повечето от нас по традиция още на 2ри януари ни е домързяло и обещаните 3км. бягане всеки ден изведнъж ни се виждат много и отлагаме за 3ти, 4ти… и така, докато се усетим, то дошло пак нова година…

Защо ми е план на цялата година?

Само който не го е ползвал, не може да си представи колко е удобно и полезно. Знаете предварително кога предстоят големи празници или сериозни разходи и можете да предвидите бюджета си, веднага виждате кои са подходящите дълги уикенди или възможности за отпуска, не пропускате да се грижите за здравето си. Когато виждате нещата в перспектива, избягвате стреса на покупки/решения в последния момент, което ви пести както време, така и нерви и пари. Малко хора имат дългосрочни планове. Още по-рядко явление е подреждането на житейските приоритети и начините за тяхното изпълнение, времеви граници. Създаването на житейски план може да бъде трудно. Това е важен и отнемащ време процес, но необходим. В крайна сметка това е планиране на основните събития от живота ви: какво, как и кога ще се случи, какви резултати ще донесе. Разбира се, такъв план не е гаранция, че всичко ще бъде изпълнено. Но самото съществуване на планиране на живота прави по-вероятно желаните неща да се случат, а не случайни, повлияни от емоциите или решенията на други хора.

Стъпка по стъпка. 
Няма нищо по-добро от това да започнете с това как да направите план за годината. Това ще ви помогне да държите живота си под контрол, дори по време на промяна.
  • Разберете в каква социална роля се намирате, сега

Има важни и второстепенни аспекти на вашата личност. Всеки играе определена социална роля. Можете да бъдете студентка, нечия дъщеря и майка, но и художник, любовник, бизнес мениджър, мислител, ментор, любител на сиренето. Всичко това изпълва дните ви. Струва си да изберете онези роли, чието изпълнение е най-важно за вас.

  • Решете какъв искате да бъдете в бъдеще

Изберете онези роли, които искате да развиете колкото е възможно повече, така че да са свързани с вашата личност. В същото време погледнете какви негативни аспекти имате, къде се изразходва енергията ви. Може би, ако прехвърлите сила от тях, за да постигнете целите си, работата ще върви по-бързо?

  • Разглобете мотивите си

Има причина, поради която искате да постигнете определени цели, как са се формирали житейските ви приоритети. Опитайте се да разберете какво ще се случи, когато ги въплътите, какви емоции ще възникнат. Колко важни са те, дали искате да ги прилагате цял живот. Лично за себе си, за обществото или конкретни хора. Да бъдеш честен със себе си е ключът към успеха.

  • Запишете констатациите си

След анализ на мотивите е лесно да си съставите житейските цели и задачи в планирането на бъдещето. Осъзнавайки истинските си ценности, напишете списък въз основа на тях.

  • Разпределение на целите по категории

Това е важна стъпка при планиране. Ще ви помогне да не изпускате от поглед нито един от важните аспекти на живота. Запишете всичко, което искате да постигнете в категории като кариера/призвание, семейство/общество, знание/интелигентност, здраве/духовност.

  • Задайте времева рамка

След като зададете конкретна цел, определете точната дата, когато желаете да я постигнете.

Животът не стои на едно място, както и човекът. Съвсем нормално е нещата да се променят. Преглеждайки периодично планирането на живота си, можете да разберете: следвате ли го или не, щастлив ли сте, има ли предпоставки да промените нещо в целите си. Не се страхувайте, ако житейските приоритети са променили вектора и искате да промените нещо. Планът е важен за проследяване на вашите успехи и постижения, актуализиране на причините за неуспехите.

УСПЕХ!!!