Празничните трапези- удоволствие или негативни последствия

Трапезата, богата, ароматна, създаваща топлина и уют. Празниците предполагат да останем у дома, да се радваме на чаша шоколад с топли кифлички или  коледни сладки. Започваме да разглеждаме различни рецепти, за да изненадаме любимите хора... Всичко носи усещането "аз съм у дома". Това е прекрасно, но като всяко хубаво нещо, ако прекалим с отрупаните  от вкусна храна трапези може да доведе до негативни последствия, като да предизвиква промени във функционирането на организма, които могат да доведат до повишено желание за още повече храна.  При постъпването на храна в стомаха се отделят определени хормони, които подават сигнал към мозъка, че е време да спре притокът на хранителни вещества и съответно се включват хормоните за потискане на глада. При постоянно преяждане, обаче  към мозъка започват да постъпват смесени сигнали и усещането за ситост така и не се появява.
До какво физиологични промени може да доведе преяждането по празниците?

При обилната вечеря или обяд най-честите оплаквания са подуване на корема, пълнота, тежест, ограничаване на пълния дихателен обем, гадене, дори повръщане. Повишеното газообразуване при преяждането е съвсем нормално, имайки предвид обема на консумираното в кратък период количество. Ферментационните процеси, които настъпват, причиняват метеоризъм. Допълнително газираните напитки и алкохолът, особено виното, също имат такъв ефект. При обилен прием на храна, особено такава, богата на мазнини, изпразването на стомаха е забавено. Ако нормално той се изпразва от 1 до 3 часа, в зависимост от храната, при препълване това може да отнеме 8-12 часа. Забавя се и процесът на смилане на храната в чревния тракт. Към коктейла от ензими и жлъчка, необходими за храносмилането, също има повишени изисквания.Чисто рефлекторно самото разтягане на стомаха предизвиква гадене, понякога и повръщане. Често оплакване след по-обилно хранене са и киселините, също парене и болка зад гръдната кост.

Как се отразява преяждането на психиката ни?

Може да предизвика чувството за вина,  повишена тревожност за килограмите, проблеми с настроението.Липса на удоволствие при участието в дейности, които преди това са били приятни и за бавни. Нарушаване на съня и намалена работоспособност.Една от причините за безсъние може да бъде и увеличеният прием на въглехидрати и по-конкретно чиста захар. Причината е, че след като се увеличи рязко количеството на кръвната захар се включва като компенсаторен механизъм отделянето на инсулин, който има целта да нормализира нивата ѝ. Но рязкото ѝ смъкване води от своя страна до отделянето на други молекули, като защитна реакция – например адреналин, който влияе пряко върху съня.

Какво да направим, за да се чувстваме добре?

Ето няколко съвета:

1. Започвайте всеки обяд/ вечеря със супа или салата
Храната по време на празниците обикновено е по-тежка и калорична, което води до много завишен прием на калории дневно. 

2. Останете хидратирани
Лесно е да забравим да пием вода, когато сме заети и ангажирани с хиляди коледни партита и приготовления за празниците.

3. Никога не отивайте на коледно парти или вечеря гладни
Би било много трудно да устоите на хилядите изкушения, които се предлагат на коледните партита, ако отидете на  такова с празен стомах. 

4. Спете достатъчно
Докато късните лягания затруднява спазването на редовен график за сън, лишаването от сън може да причини не само умора на следващия ден, но и да доведе до преяждане.

5. Бъдете разумни в консумацията си на алкохол
Тъй като окончателното спиране на алкохолa не е реалистично за повечето хора през празничния сезон, ограничаването на приема е от решаващо значение за намаляване на калориите.

6. Прочетете нещо позитивно и се усмихнете, преди да седнете на масата.

7. Благодарете на всички, че сте заедно.

8. Говорете, танцувайте, празнувайте.

 

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!