Знаете ли, че по време на стресова ситуация в тялото Ви се отделя кортизол и се покачва адреналинът?

Те карат човека да предприеме решително действие да влезе в словесен или физически двубой или да избяга. В такъв момент на нервна превъзбуда, възможностите за погрешна реакция се увеличават. Времето, в което се намираме е време по - често за погрешни реакции. За това е хубаво да знаем практики, които ще ни помогнат да се успокоим, когато адреналинът ни се е покачил.

1. Ритмичното и дълбоко дишане помага да намалим нивото на стреса, за да останем фокусирани и да вземем правилното решение е добре да се освободим от напрежението.

2. Въпреки, че по време на конфликт ни се иска да викаме, подобен подход няма да помогне, а ще увеличи още повече интензивността му. Необходимо е да се опитаме да говорим колкото се може по - спокойно и тихо, така и нашият опонент ще започне да овладява своя тон. Тъй като човек несъзнателно повтаря поведението на другият. Това ще даде шанс за конструктивна дискусия, лишена максимално от негативни емоции.

3.Едно от най - неприятните последствия, което се проявява, когато сме под стрес е напрежението в различните части на тялото. Позата ни става отбранителна, тялото се прибира, ръцете и краката се кръстосват. За да прогоним неприятното усещане добре е да се фокусираме мисълта си върху проблемните зони и съзнателно да сменим позата и да се опитаме да отпуснем крайниците.

4.Добре е да знаем, че може да се откажем на време, ако конфликтната ситуация, в която сме попаднали върви в посока задълбочаване и не обещава мирно разрешение, по-добре е да се откажем и признаем, че нямаме нужда от тези негативни емоции.