Болест ли е скуката?

Има ли връзка между скуката и депресията? Може ли едното да доведе до другото?

С модерните технологии сме свикнали винаги да имаме нещо, което да ни забавлява, но какво се случва, когато няма нищо, което да ни разсейва? Какво се случва, когато всичко ни омръзне? 
Много хора започват да мислят, че изпадат в депресия, защото им е скучно. Разбирането на връзката между двете, може да ви помогне да избегнете и двете. Скуката може да стане разрушителна с течение на времето. Скуката е психологическо състояние, когато при човека: Липсва интерес към каквото и да било през кратки периодични периоди или по-стабилни периоди от време. Открива, че не може да си почине или да се отпусне. Чувства малко до никакво вълнение. Показва апатия, липса на загриженост или слаб интерес към нещо, което обикновено би било важно. Трудно е да се мотивира или да остане мотивиран. Тези, които вече имат тревожност, са по-склонни да развият депресия, когато изпитат дълги периоди на скука. Вероятно те вече имат постоянни негативните мисли, така че когато се появи свободно време или скука, те понякога оставят ума си да се лута и да прави негативните мисли в "натрапчиви"- поемат връх. Това може дори да доведе до високорисково поведение като повишена употреба на алкохол или наркотици, повишена сексуална активност и / или сексуални партньори, пристрастяващо поведение като хазарт, пазаруване или хранене и дори самонараняващи се мисли и поведения. 
Ще се опитаме да обсъдим връзката между скуката и депресията и какво можете да направите, за да ги преодолеете. Това,че се отегчавате, докато чакате някой или няма какво да правите във времето, между рекламите, докато гледате телевизия, не е достатъчен, признак за да запали висока тревожност - депресия. Типът скука, който може да причини депресия, се нарича екзистенциална или апатична скука; в статията на Алекс Ликърман „Скука“ той я определи като невъзможността да се намери нещо интересно в живота. В този случай депресията може да причини екзистенциална скука, както екзистенциалната скука може да причини депресия. Хората, които не могат да намерят цел, за какво да се борят, по принцип стигат до извода, че животът е безсмислен и след това изпадат в депресия. Въпреки че депресията е едно от най-често срещаните предизвикателства за психичното здраве, тя е много лечима. Всъщност проучванията са установили, че когнитивна поведенческа терапия (CBT) може да намали депресията при пациентите, важното е разберем причината за депресивното състояние, заедно с нашата подкрепа ще намерим  възможностите за преодоляване, ще се научите как да се спрвяте без това състояние да е спътник в живота ВИ...