СМИСЪЛЪТ НА ЖИВОТА

„Всичко може да бъде отнето от човека, освен едно нещо– изборът на лична позиция, която ще заеме в лицето на обстоятелствата , за да реши своя собствен път“
- Виктор Франкъл -

Смисълът на живота се основава на намирането на цел, поемането на отговорност за нея и за себе си. Така, като знаем ясно „защо“, ще можем да се изправим пред всички „как“.
Чувствайки се свободни и сигурни в целта, която ни мотивира, ние ще можем да генерираме промени, за да създадем много по-благородна реалност.
Знаем го, всички знаем, че няма по-сложен въпрос от факта да дефинираме какво за нас е „смисълът на живота“ . Често се спираме на класическите етикети, а именно „ Да бъдем щастливи и да правим другите щастливи. “, „да се чувствам удовлетворен“, „да правя добро“ и т.н.
От друга страна, има много, които, търсейки отговора на този въпрос, изпитват дълбока празнота. Какъв е смисълът на живота за мен, ако единственото, което правя, е работа, ако всичките ми дни са еднакви и ако в действителност не намирам смисъл в нищо около мен?
Човешките същества не трябва да определят смисъла на живота в универсални термини. Всеки от нас ще го направи по свой собствен начин, като започне от себе си, потенциала и опита си, откривайки се в ежедневието си. Всъщност смисълът на живота не само се различава за всеки човек, но също така самият човек ще има различна жизненоважна цел на всеки етап от неговото съществуване.
Важното е всичко, което правим и постигаме да ни носи удовлетворение и мотивация да ставаме сутрин и да се борим за това, което желаем, да имаме смелостта във всеки момент да се изправяме срещу несгодите и да живеем, изпълнени с любов.

Затова живейте с цел!

Има хора, които въпреки най-сложните обстоятелства успяват да останат прави, позитивни и мотивирани, дори и реалността да е неясна. Как го правят? Това, което отличава тези хора, са техните решения.
Те са решени да имат нещо, да преодолеят всички препятствия и да се борят за това, което искат по всяко време, дори и да е нещо малко.
Дори и да страдаме, нека не изпускаме от поглед целта си: там ще намерим сила.
Ако успеем да намерим цел, страданието вече няма да бъде непоносимо, то ще се превърне в предизвикателство, в жизненоважен смисъл, с който да подхраним мотивацията и съпротивата…

Да променим отношението си, за да намерим по-висш смисъл в живота!

Понякога животът е несправедлив. Понякога се стараем много до изтощение, влагаме време, енергия, емоции и дори част от собственото си сърце… От друга страна, съдбата ни изпраща ироничен провал и всичките ни усилия, всичките ни мечти се разпадат. Тогава имаме възможност да приемем, че наистина не можем да променим случилото се, но всъщност можем да променим отношението си към въпросните обстоятелства.
Книгите, семейството, приятелите няма да ни кажат какъв е смисъла на живота ни и никой няма право да диктува собствените ни цели. В действителност всичките ни нужди, всичките ни страсти и всичките ни цели са вътре в нас и те ще се променят с времето, докато растем и съзряваме като човешки същества.
Всеки ден и всеки момент имаме възможност да вземем решение, решение, което ще определи: дали да продължим да бъдем подвластни на старите обстоятелства или да действаме с истинско достойнство, като се вслушваме в истинската си същност.