ПРОМЕНЯЙКИ МИСЛИТЕ СИ, МОЖЕМ ДА ПРОМЕНИМ СЪДБАТА СИ

Понякога не можем да променим реалността около нас. Но това, което е възможно, е да трансформираме мислите си, за да се справим с тази ситуация с друга цел, с друга перспектива и нов ум. Нашите мисли изграждат качеството ни на живот.
Често ни казват: ако искате да подобрите живота си, научете се да мислите по различен начин. Звучи добре, но как да го направим? Чрез какъв тип умствена алхимия можем да променим мислите си? Истината е, че не е толкова лесно, мозъкът не е като стая, в която можем за една нощ да премахнем определени мебели, за да поставим други.
Цялата ни психологическа вселена е изключително устойчива. Освен това не работи толкова бързо.
Менталните модели са дълбоки, твърди и много неохотни за спонтанна трансформация, каквото човек желае. Всичко това изисква задълбочена работа от наша страна.
От друга страна, има нещо, което първо трябва да се разбере. Мислите сами по себе си нямат власт над нас. В действителност те не са нищо повече от мимолетни умствени преживявания, които идват и си отиват.
Сега, понякога сме склонни да се подсилваме взаимно, даваме значение на поредица от идеи, които не винаги са ни от полза. Така се ражда тревожността и се изграждат депресиите.
Да мислиш добре означава да живееш добре. Да се научим как да правим това означава да вървим към забележителна промяна в нашата непосредствена реалност, благодарение на която най-накрая можем да изпитаме това, което толкова ни липсва: благополучие.
Как да се научим да променяме мислите си
Мисълта и паметта... могат да бъдат реконструирани.
Това е начин да заменим онези вярвания, които ни подлагат на страдание, с по-рационални вярвания , тези, които ни позволяват да развием пълния си потенциал.
Но не можем да променяме мислите си от седмица на седмица. Човешкият ум е упорит, не е лесно да го убедиш да тълкува определени неща по различен начин - да можем да видим приятелското лице на живота, а не на неуспеха, в което се съдържат само тревога и негативизъм.
Емоциите и мислите винаги вървят заедно, хранят се взаимно.
Умът оставя мислите да се развихрят. Това е като воден поток, който тече с пълна скорост. Не винаги сме наясно какво се случва вътре в нас, така че може да бъде като опит да хванем вода в ръцете си.
Стратегията, която трябва да следваме, за да променим мислите си, е да открием на първо място кои са точно тези, които трябва да бъдат трансформирани. С други думи, ние трябва да станем ловец на негативни и ирационални идеи , които замърсяват океана на нашата психическа вселена.
След като тези негативни мисли бъдат открити, те трябва да бъдат отведени в „съдебната зала“. Какво означава ? Че ще имаме диалог със себе си, за да поставим тези идеи през филтър, където се питаме: „Има ли смисъл тази мисъл?“, „Това полезно ли е за мен?“, „Ако генерира страдание, защо го засилвам ? „Какво да правя с него?“
Променете мислите си, за да промените съдбата си.
Последният етап е най-решаващият и най- вълнуващият. Тук нараства нашата ангажираност и отговорност към себе си. В края на краищата, процесът на промяна на мислите ни изисква да се изправим лице в лице само за да открием, че сме се саботирали дълго време.
Това е осъзнаването, че сме таили подходи да понижим самочувствието си и да се ограничим от възможностите в живота, които биха ни позволили да бъдем малко по-щастливи.
Последната стъпка в тази задача е преформулирането на тези стари и вредни идеи в по-чисти, оптимистични , реалистични и полезни идеи. Да направим място за надежда. Става въпрос за промяна на посоката, за да открием изведнъж, че с тази вариация светът се променя и ние също.
Защото се чувстваме по-свободни и по-сигурни да вземаме нови и по-добри решения.
Така че нека не се колебаем да се научим да мислим по-добре, за да живеем както заслужаваме.