ЗА ПО-ДОБРО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВРЕМЕТО НИ.

Да знаем как да управляваме времето си, за да бъдем по-продуктивни, е умение, което можем да научим.
Чувствате ли, че нямате достатъчно часове на ден, за да направите всичко необходимо? Ако сте от тези хора, е време да преразгледате ежедневието си. Ако искате да използвате по-добре времето си, от съществено значение е да спазвате реда, който вие самите си въвеждате и да бъдете дисциплинирани.


Има няколко причини, които могат да ни попречат да използваме пълноценно часовете на деня. По-голямата част са свързани с начина, по който управляваме времето си. Сред най-често срещаните откриваме следното:
Липса на организация
Имали ли сте навика да правите списък със задачи и да ги подредите по важност? Планирате ли предварително изпълнението на вашите дейности?
Ако никога не сте опитвали, сега е моментът да си го превърнете в навик. Организирането на дейностите е основно , за да се възползвате максимално от времето си.
Хората, които не знаят как да се организират и имат много чакащи задачи, обикновено не знаят откъде да започнат. Освен това те дават приоритет на онези, които не са толкова спешни. Следователно те инвестират енергията и усилията си по грешен начин.
Има голям брой хора, които прекарват много време в разглеждане на своите социални мрежи или сърфиране в интернет. Това е проблем, тъй като те са склонни да забравят, че има реалност извън екраните, както и задачите, които трябва да бъдат изпълнени.
Друга причина, поради която не се възползваме максимално от времето си, може да бъде, защото се ангажираме и приемаме много неща за вършене. В крайна сметка излизаме извън границите си и компрометираме качеството на това, което правим.
Ето защо, ако знаем, че графикът ни е стегнат, трябва да избягваме да предлагаме услугите си или да предприемаме повече дейности, отколкото вече имаме.
Често се срещат хора, които правят повече от едно нещо едновременно. Например те говорят по телефона, отговарят на имейл и се уверяват, че това, което е във фурната, не изгаря.
Ако сте от тези хора, е време да започнете да правите нещата по ред и да се фокусирате последователно в дейностите. Правенето на много неща едновременно може да работи, но до известна степен. Поемате риска, че нещо няма да се получи добре.
Другата крайност е, когато отделяме много усилия, време , за да се съсредоточим само върху едно нещо. Останалите задачи в крайна сметка се пренебрегват.
Няма нищо лошо в това да се посветим на нещо конкретно, но идеалното е да бъдем ефективни и да го завършим възможно най-бързо.
Ако почувстваме, че не вървим напред в дадена дейност, имаме право да преминем към следващата по приоритет. И да не забравяме да я завършим, когато сме по-готови да го направим.
Съществуват стратегии, които биха ни помогнали да се възползваме максимално от времето си.

Ето някои от тях :
Ще предложа осем стратегии, които могат да ви помогнат да се възползвате максимално от времето си. Някои могат да се комбинират с други и всеки ще трябва да види дали отговарят или не на дневния му ред.

  1. Да направим списък с нашите приоритети
    Това ще ни позволи да се съсредоточим върху най-важното.
  2. Да планираме изпълнението на нашите дейности
    Това означава, че всяка дейност и задача трябва да имат свое пространство и време.
    Би било по-добре да започнем деня с по-трудните и приоритетни дейности.
  3. Да избягваме да отлагаме задачите си
    Да се опитваме да направим това, което трябва да направим възможно най-скоро, за да можем да избегнем възможни усложнения и да продължим да се придържаме към графиците си.
  4. Да оставим място и за себе си
    Ако ни предстоят куп дейности, от съществено значение е винаги да имаме малко място за себе си.
    По този начин ще повишим енергийните си нива и ще бъдем готови да се справим с ежедневния стрес.
  5. Да подготвим каквото можем от предишната вечер
    Друг начин да използваме по-добре времето си е да оптимизираме сутрешното време. С други думи, предния ден приготвяме някои неща за предстоящия ден.
    Това ще ни спести главоболието да тичаме и да се лутаме на сутринта , търсейки или подготвяйки това, от което се нуждаем, за да започнем деня си.
  6. Да поддържаме работното си пространство чисто и подредено
    Редът и чистотата на мястото, където работим, позволява на хората да се чувстват комфортно и да бъдат по-продуктивни. Освен това се избягва загуба на време, която възниква при търсене на неща в бъркотията.
  7. Да премахнем максимално нещата, които ни разсейват
    Един от големите разсейващи фактори са социалните медии и съобщенията на електронни устройства.
  8. Да си осигурим достатъчен сън
    Получаването на добра почивка е жизненоважно, за да се възползваме максимално от времето си. Оползотворяването на максимума от времето ни изисква последователност
    Проблемът не е, че денят не се състои от достатъчно часове и има твърде много за вършене. Въпросът е да можем да организираме и програмираме времето, което имаме.
    Освен това е много важно да знаем какъв е нашият капацитет и нашите граници. Това ще ни позволи да не се пресищаме със задачи, които няма да можем да изпълним.