КАКВО ДА ПРАВИМ, КОГАТО ЕМОЦИОНАЛНОТО БЛОКИРАНЕ НИ ПРЕЧИ ДА ПРОДЪЛЖИМ НАПРЕД?

През живота си всички ние, в един или друг момент, се сблъскваме с емоционално блокиране. След това се оказваме нападнати от това чувство, което ни създава впечатлението, че съществува бариера и че ни пречи да се заемем с нови предизвикателства. Несигурността е един от най-очевидните признаци, че се сблъскваме с блокиране, което ни забавя в постигането на целите ни.

Този тип блокиране не винаги засяга всички области на нашия живот; с други думи, можем да страдаме във връзка с нашата работа, но не непременно в личния си живот. Ако блокирането настъпи в нашите взаимоотношения, тогава несигурността ще ни накара да не се показваме такива, каквито сме в действителност. Поставяме маска на лицето си, която ни дава увереност, маска, която вместо да ни защитава, всъщност ще скрие само истинския корен на проблема.

Защо страдаме от емоционално блокиране?

Повечето емоционални блокажи са свързани с нашето самочувствие или с преживявания, които са ни накарали да приемем конкретно поведение. Да вземем пример: представете си, че в миналото сте имали проблемни романтични връзки. Това предизвика у вас поредица от нагласи към хората, които обичате: сега ви е трудно да се доверите, чувствате се несигурни и се страхувате, че ще бъдете ощетени.

Страхът и липсата на доверие в нас, в нашите способности могат да предизвикат емоционално блокиране, от което тогава ще се почувстваме неспособни да се измъкнем. След това ще започнем да изпитваме срам, когато става въпрос за публично говорене, но също така и голям страх от отхвърляне. Песимизмът ще ни нахлуе, както и ревността, ще започнем да съдим другите и т.н.

В резултат на емоционалното блокиране в нас ще се появят повече негативни емоции и чувства , които ще ни блокират и още повече ще ни пречат да продължим напред. Всички тези емоции и всички тези чувства обаче са може би повлияни от нашата среда.

Може би си казвате, че ще бъде много трудно, ако не и невъзможно, да се извадите от този емоционален блок. И все пак грешите напълно; за да стигнете до там, просто трябва да се придвижите, да влезете в действие. Всички несигурни мисли, които преследват съзнанието ви, ви пречат да продължите напред. Но можете да им се противопоставите и да започнете да вървите напред.

Помислете за всички онези въпроси, които преследват съзнанието ви всеки ден; „Гадно ми е, никога няма да мога да постигна целите си и да правя каквото искам с живота си“, „Сигурен съм, че няма да му угодя ”, „ Ако се покажа такъв, какъвто съм, ще ме помислят за глупав”,„ Ще сгреша и всички ще ми се подиграват”,„ Другите са много по-добър от мен "…

Всички сме имали подобни мисли, нали? Единственото, което ни остава да направим в този случай, е да действаме така, както когато се страхуваме да не ни отговорят „не“; трябва да приемем този отказ, но да направим всичко, за да видим дали не е възможно това „не“ да се превърне в „да“. Какво имаме да губим

Ами ако в нашите взаимоотношения настъпи емоционално блокиране да помислим за факта, че ако някой ни отхвърля, може би не е правилният човек за нас и да се осмелим да изразим как се чувстваме е невероятна практика, която ни позволява да освободим страховете си...

Емоционалното блокиране е нормално и ни позволява да се тестваме. И все пак, ако слушахме по-добре емоциите си, щяхме да знаем, че това, което те наистина ни казват, е преодоляване на несигурността и страховете ни.

Слушайте нашите емоции и следвайте нашите инстинкти, както и импулсите ни. Понякога не е просто нещо хубаво да се чувстваш добре и комфортно. Понякога трябва да излезем от зоната си на комфорт и да рискуваме, дори ако се страхуваме.