ПЕРФЕКЦИОНИСТЪТ В НАС

Господин „Х“ е перфекционист , който казва, че от много малък харесва добре свършените неща. Той се определя като подреден, спретнат и перфекционист. Според него или нещата са направени перфектно добре, или не, и трябва да се започне отначало.    Господин „Х“   харесва детайлите и факта, че нещата остават в хармония, според рутината и последователността.

Той смята, че начинът му на правене на нещата му е позволил да постигне успеха, който познава днес.  

Погледнато по този начин, може да се каже, че   Господин „Х“   е успешен човек, трудолюбив, подреден .

Човек с този тип личност се определя от високия перфекционизъм и желанието за контрол над ситуациите.

Да си перфекционист не означава да искаш или да се стремиш да накараш нещата да вървят възможно най-гладко.  Да бъдеш перфекционист означава да се налагаш и да изискваш всичко, което правиш, да е перфектно , да е съвършено .

Тъй като обаче няма такова нещо като съвършенство, един човек може да прекара часове, дори дни, извършвайки действие, което друг човек би направил за много по-малко време. Перфекционистите също могат да се откажат или да отложат дадена дейност от страх да не я направят перфектно.

Жаждата им за перфекционизъм означава, че тези хора никога не са доволни от резултата , защото постоянно мислят, че биха могли да се справят по-добре. Това им причинява много силно безпокойство, което ги кара да страдат и им пречи да се радват на успехите си.

Kазали са, че тези хора имат поляризирани мисли, тоест нещата са или бели, или черни; добро или лошо .

Перфекционистът е толкова твърд и негъвкав, че той не приема средно положение и тъй като никога не намира съвършенство, въпреки успехите си, в крайна сметка вярва в провала .

От друга страна, тези хора се посвещават изключително на работата си. Те не са свикнали да почиват.

В резултат на това техните социални отношения се влошават. Те не са в състояние да приемат външна помощ , защото чувстват, че никой не е в състояние да прави нещата толкова перфектно като тях и че работата неизбежно ще бъде свършена лошо .

Така че можем да заключим, че централните характеристики на тези хора са: необходимостта да се правят нещата перфектно, както и интензивният страх и безпокойство от провал или грешки .

Нужно е тези хора да научат и възприемат, че съвършенството е нереална концепция,  не съществува.  Стремежът към нещо, което не съществува, може да причини само безпокойство, разочарование, страдание и агресия.

Тези хора понякога могат да станат враждебни и да се отдалечат от околните както физически, така и емоционално.

Ние сме хора и грешим. Правенето на грешки ни позволява да се научим да еволюираме в различни аспекти на живота. Да виждаме грешката като абсолютен провал е нереална вяра.

Да се учим да се радваме на околните и да се наслаждаваме на свободното време също е важно. Перфекционистите смятат, че почивката и заниманията, различни от ефективна работа, са ненужни.

Тези хора също се чувстват физически и психически изтощени.  

Какво може да се случи, което да е толкова ужасно, ако в крайна сметка се провалим?

Заедно можем да отговорим на този и много други въпроси, които нарушват качеството Ви на живот!!!