КАКВО МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ПЕТ МИНУТИ МЪЛЧАНИЕ ЗА МОЗЪКА ВИ

„Пътят към всички велики неща минава през мълчанието“

Фридрих Ницше

Понякога пет минути мълчание са достатъчни, за да си възвърнем спокойствието, да балансираме и да видим нещата такива, каквито са. Само кратък миг на спокойствие далеч от шума и разговорите, които никога не спират и изведнъж мозъкът ни започва да работи на друго ниво. И така, както разкриват няколко проучвания, хората също се нуждаят от тишина, за да създадат нови връзки и мозъчни клетки.

Всички по някакъв начин сме почувствали, че наслаждаването на определено време на мълчание е акт на голяма терапевтична сила.

Хората са социални същества и ние се нуждаем от взаимодействие и стимулираща среда за живот и растеж. Сега, точно както се нуждаем от диалог и музика, мозъкът ни се нуждае от своите моменти на мълчание. И това не е прищявка, а физиологична нужда. Точно като храненето или съня.

Изследвания доказват, че тишината ни помага да развием нови мозъчни клетки.

Живеем в свят, наситен с децибели. Телевизия, любимите ни групи, които свирят в слушалките ни, докато се разхождаме по улиците, трафик, разговори, музика в магазини и супермаркети... Живеем в градове, където тишината не съществува, където звукът формира живота.

Сега, ако можехме да се наслаждаваме на пет минути пълна тишина на ден, биха се случили няколко неща. Един от тях е, че в мозъка ни ще растат нови клетки. Второто е, че тези клетки биха ни позволили да мислим по-ясно и да се свържем по-добре с нашата среда и със себе си.

Мълчанието подобрява нашата чувствителност и съпричастност

Това е интересен факт. Наслаждавайки се на мигове на спокойствие или позволявайки си пет минути мълчание на ден подобрява дейността на мозъка ни. В резултат на това се засилва способността ни да бъдем емоционални и съпричастни.

Както установи едно американско проучване, мълчанието не е просто чудесен начин за намаляване на стреса . Благодарение на него освобождаваме серотонин, ендорфини, окситоцин.

Освен това подобрява чувството ни за благополучие и с него се чувстваме по-уверени и концентрирани, когато вземаме решения. Също така не можем да пренебрегнем положителния му ефект върху нашите когнитивни процеси. Паметта се укрепва, вниманието се фокусира по-добре, информацията се обработва по-бързо и съзнанието ни е „будно”. Чувстваме се по-свързани с настоящето и подготвени за всичко, което то може да донесе.

Нека се научим как да изключваме от време на време бутона на нашите смутени външни светове за кратка разходка във вътрешните ни вселени . Когато излезем от тях, няма да сме същите.

„Принципът на мъдростта е мълчанието.“

Питагор