КАКВА Е ВРЪЗКАТА МЕЖДУ МИСЛИ И ПОВЕДЕНИЕ?

Обикновено между мисли и поведение има тясна връзка. Например по-вероятно е да се опитаме да направим нещо, ако мислим, че то е възможно. В продължение на много години, мнозина атлети са вярвали,че е невъзможно да се пробяга 1.61км за по малко от 4мин. На състезания по целия свят бегачи пробягвали това разстояние за повече от 4 минути. Тогава Роджър Банистър набелязал възможни промени в стила си на тичане и използвал стратегия, с която да намали това време. Той вярвал, че е възможно да тича по-бързо, и месеци наред полагал усилия да промени техниката си и да постигне заветната цел. В 1954 Роджър Банистър бил първият бял мъж пробягал това разстояние за по-малко от 4 минути. ВЯРАТА В УСПЕХА МУ ПОМОГНАЛА ДА ГО ПОСТИГНЕ НАИСТИНА! Разбира се, за да тичаш толкова бързо, не е достатъчно само да вярваш, че това е възможно. Да го мислиш, не е същото като да го направиш. От друга страна, колкото по-силно вярваме в нещо, толкова по-вероятно е да се опитаме да го постигнем.


 В своето ежедневие всички ние имаме "автоматични мисли", които влияят на нашето поведение. Това са думи и представи, които изникват в съзнанието ни. Представете си например, че присъствате на семейна среща. Храната е сервирана и някои членове на семейството се запътват към масата, за да напълнят чиниите си, докато останалите седят и разговарят един с друг. В продължение на 10 минути говорите с ваш братовчед. Сега ще ви предоставя няколко вероятни мисли в тази ситуация, моля Ви , помислете какво бихте направили, ако ви бяха хрумнали.


Ако не отида сега, храната ще свърши.
Би било грубо да хукна към масата по средата на разговора.
Леля ми като нищо може да изпусне чинията.
Водя толкова приятен разговор, не съм срещал скоро по-интересен човек.


Променя ли се поведението Ви в зависимост от различните мисли? Тук виждаме нагледно как понякога не осъзнаваме мислите, които оказват влияние върху действията ни. Те често се появяват изведнъж без наш контрол. Понякога действаме по навик, въпреки че мисълта, която е довела до неговото формиране е отдавна забравена. Може например винаги да отстъпваме, когато някой изказва несъгласие с нас. Този навик може да се е формирал под действието на мисли от рода на: “Ако не сме на едно мнение най-добре да отстъпя, защото това ще застраши нашите взаимоотношения.” Често не осъзнаваме мислите направляващи поведението ни, когато действията ни са станали обичайни. Един прост пример от живота на американския бегач показва връзката между мисли и действия. 


Ние сме тук, за да направим тази връзка възможно най-ефективна и ползотворна за вас. Тъй като често негативните автоматични мисли, които определят нашето поведение нарушават напълно качеството ни на живот.