Огледайте се в празната чиния!

Огледайте се в празната чиния!


Хранителните разстройства са заболявания, характеризиращи се с доминираща психичния живот и ежедневието обсебеност с контрола на храненето и теглото като опит за справяне с емоционално-психологични проблеми, стресови изживявания, кризи на съзряването и др. Характеризират се с целенасочено поведение, насочено към отслабване, свръхангажираност с теглото и храната, специално отношение към храната, силен страх от напълняване, нарушено възприемане на собственото тяло и аменорея.
Социални, психологически и биологически фактори:
1. Наследственост – 70%, абнормни гени за серотониновите рецептори, които водят до повишена серотонинова активност, по-ниска допаминова активност.
2. Социокултурни фактори – общества, в които еталон за красота е прекомерно ниското тегло, професии, при които то е от значение.
3. Личностни черти – обсесивни, перфекционисти, ниско самочувствие и нарушено чувство за самостоятелност (самодисциплината при гладуването дава самочувствие и самостоятелност).
Семейни фактори:
„твърде добрата майка“ – твърде грижовната майка винаги предугажда потребностите на детето си и то не се научава да ги изразява. Израства пасивно, зависимо и несигурно – използва храната като начин за справяне с психологични проблеми.
„глад за бащата“ – отсъствие на бащата в отглеждането на момичето и трайна неудовлетворена потребност от контакт с противоположния пол.
Какво наблюдаваме?
Самоналожения хранителен режим включва:
 Изключване на мазнините от менюто
 Опити за отърваване от храната, която трябва да се изяде.
 „Странно“ отношение към храната:
 Прекалена ангажираност с проблема „храна“
 Избягване на хранене на публични места
 Хранят се през нощта -> повръщане/слабителни
 Всяко приемане на храна е свързано с тревожност и потиснато настроение.
Соматични усложнения
Електролитен дисбаланс – хипо: Na, K, Mg, Cl -> промени в ЕКГ.
ГИТ – ерозии на стомаха, езофаит, паротит, панкреатит, колити.
Зъбни ерозии.
Невропсихиатрични – припадъци (електролитен дисбаланс), умора, когнитивни нарушения.
КАКВО ДА НАПРАВИТЕ? ОБАДЕТЕ НИ СЕ!