Как влияе топлото време на психиката ни?

Горещите летни дни влияят негативно на човешката психика. Топлината и  силната светлината са фактори, които оказват доста негативно влияние. Те създават проблеми със съня, нервно напрежение, могат да отключат депресивни състояния. Те са все по-честа причина за по-високото напрежение и засилена тревожност. Макар много хора да мислят точно обратното, че лятото е сезонът на спокойната психика, все повече се доказва обратното. 

Горещото време води до дехидратиране и отнемане на полезни вещества от организма, което създава предпоставка  за едно цялостно изтощение на организма. Това може да доведе до активиране, на различни психични проблеми. Най-често става дума за раздразнение, липса на концентрация, по-ниска работоспособност, отключване на промени в настроението, влошаване на съня. Добре е да се обърне внимание на хората с хронични, сърдечно съдови и мозъчни заболявания. Тъй като те са най-застрашени от жегите. 

На кои симптоми да обръщаме внимание и какви мерки са препоръчителни? 

Симптомите на прегряване са обща отпадналост, главоболие, виене на свят, гадене, раздразнителност и лесна умора. Една от мерките, която трябва да се вземе, е да се избегне стоенето на слънце и открити пространства. Хубаво е да обитаваме добре, но не прекалено климатизирани помещения.

При рязка смяна на температурата, се причинява шок на организма, тъй като се получава виене на свят, гадене и дори повръщане. Можем да вземем хладен, но не студен душ. Смяната на температурата трябва да бъде бавна и постепенна.

Важно е и да се приемат много течности, например вода или чай. Самият организъм подсказва дали е хидратиран. Ако чувстваме жажда и цветът на урината е по-тъмен, означава че сме обезводнени. Когато жаждата изчезне и урината стане светла, това означава, че сме хидратирани.