Какво е любовта?

Любовта е чувство на привързаност, грижа, привличане, симпатия, в някои случаи произлизащо или съпътствано и от сексуалното привличане. 
Най-общо това е потребността човек да бъде всеотдаен към друг човек. Колкото и да ни се иска, не можем просто ей така да я изпитаме, да изискваме от някого или просто да я извадим от мозъка и сърцето си. Така както не можем да заповядваме на луната и звездите, вятъра и дъжда, да идват и си отиват според нашите капризи. Колкото и да се опитваме, не можем да определим какво точно означава да обичаме някого, не знаем какво означава тази дума "любов" или кога тя става осезаема в нашия живот. 
Когато мислим за любов, си представяме пеперуди в стомаха. Мислим за първите мигове, в които виждаме Избрания и начина, по който сърцето ни подскача в гърдите или слабостта, която изпитваме в коленете. Когато мислим за "любов", мислим за целувки. За мимолетни, красиви моменти. За блаженство. Но любовта не е само тези моменти от началото на връзката. И може би дори въобще няма общо с тези мигове.
Когато се вгледаме в нашите взаимоотношения, влюбени ли сме още от самото начало? Или просто сме се опиянили от вниманието, което получаваме от някой друг? Привлечени ли се към душата или от тялото му? Влюбени ли сме в характера му или в начина, по който ни кара да се чувстваме? Защото любовта не е просто чувство - любовта е действие, проява на емоция, избор, миг на вяра, в който решаваме да бъдем с този човек, независимо от всичко.
Можем ли да сравним любовта с предизвикателство?
Нима не сте чували израза: "Любовта изгоря пада пепел"? Много често си мислим, че всичко трябва да е като в началото на взаимоотношенията ни през първите мигове, в които не сме на себе си от еуфорията, че сме открили своята половинка.
Но.....................................................
Но част от любовта са и всички предизвикателства, които идват с нея - бъркотията, страхът, провалът, грешките, които ще пренесем напред и ще се научим да не допускаме в бъдещите си взаимоотношенията с хората. Любовта не е просто чувство. Това е избор, решение, действие, стремеж. Стремеж, който ни води един към друг, независимо от пречките по пътя ни. Въпреки всички начини, по които светът ще се опита да ни откаже или да ни отдалечи. Въпреки всички неща, които могат да ни разочароват.
Любовта е процес, който има съдържание и структура. Те зависят от нас.