Първият учебен ден!

За безброй деца тази година ще бъде първият учебен ден. Без значение дали ще бъде в детската градина или в училище, за детето това си остава много важен и вълнуващ момент. Разбира се, това не е само един голям ден за самите деца, но и за родителите, защото в много случаи това ще бъде първият път, в който те ще поверят грижата за съкровището им на някой друг, което понякога не е лесно за един родител. Мили родители и деца, случва ли Ви се е да чувствате, че стомахът Ви се свива и Ви е трудно да дишате, че сърцето Ви бие учестено и подобни ситуации се повтарят отново и отново? Особено с наближаването на първият учебен ден.

Пречат ли тези състояния на концентрацията Ви, идват ли сякаш от нищото? Всеки има моменти, в които се притеснява относно развитието на различни ситуации особено, когато предстои промяна независимо каква. Какво може да помогне, за да намалим притеснението и напрежението:

1. Голяма част от нервите за този първи ден са за мама и тати, особено ако и на вас ви е за първи път. Това, което не искате да направите, е да предадете вашата тревожност на детето си. Това наистина не е тежест, която трябва да се добави в раницата.

2. Слушайте повече, отколкото да говорите. Може да провокирате въпроси, с които да подготвите детето си за големия ден. Например: Чудя се какви ли ще са децата, класната стая, учителят и т.н. в твоето училище. Какво мислиш?

3. Оставете го само да избира учебните пособия. 

4. Насърчавайте детето си да иска помощ - новите ситуации губят голяма част от страховитостта си, когато намерите съюзник, на когото можете да се доверите, за да ви помогне и да отговори на въпросите ви.

5. Покажете на детето къде е тоалетната още първата сутрин и му напомнете да си мие ръцете.

6. Не се притеснявайте, сълзите са напълно нормални.

7. Запознайте се с поне една майка на друго дете и си разменете координатите - Вие ще имате много общи неща през следващите месеци и ще бъде много ценно да има с кого да обсъждате.

И не на последно място, вярвайте! Вашето дете има всички умения и ресурси да се справи във всяка ситуация! Вие сте тези, които сте го направили силно, адаптивно, можещо!

Вярвайте в себе си, така ще повярвате и в децата си!!!

Успешна учебна година от екипът на психотерапевтичен център Сенс!