Предизвикай себе си!

Еднакви ли са  дните ви? Чувствате ли, че нищо интересно не се случва и животът някак преминава покрай ВАС?
Искало ли ви се е да зарежете работата, която не харесвате, връзката, в която отдавна не сте щастливи?
Големите стъпки обаче предизвикват още по-големи страхове и в крайна сметка освен че нищо не се случва, се чувстваме виновни заради нищо правенето?
 
Няколко стъпки към предизвикателството:
Събудете се преди изгрева. Ставането сутрин се свързва с огромно страдание. Не сме си доспали, чака ни работа, задачи, пътуване в задръствания, какво ли не. Опитайте за една седмица да си лягате все по-рано и да се събуждате все по-рано. В една прекрасна сутрин ще посрещнете изгрева на чаша кафе и това ще ви изпълни с живот, ще презареди целия ви ден. Обикнете понеделника - най-тежката сутрин. Това е денят, зареден с промени, с енергия. Не го потискайте излишно, напротив - той освобождава за действия.
 
Започнете някаква физическа активност, ако досега не сте изобщо. Опитвала съм какво ли не, липсва ми воля да съм постоянна. Ненадейно от позната стана дума за физзарядката едно време в училище и си спомних колко енергично започваше денят ни тогава. От скоро започнах да правя измислени от мен упражнения – клякане, разтягане. Разликата е осезаема. И съм щастлива и доволна от себе си - малко, но поне е нещо, нали?

Променете отношението си към парите. Обикновено пилеем „жълтите”, че и белите стотинки по разни джобове и стари портмонета, но ако започнем да ги събираме, може да се окажем собственици на една прилична сума. Намислете си само левчета или монетите, които оставяме в количките за пазаруване или просто така. Предизвикайте консумеризма в днешното ни общество и излизайте с малко пари в големите супермаркети, като за всяко нещо се питайте - това трябва ли ми? Парите са важни и като всяко важно нещо, трябва да се отнасяме с уважение и внимание.

Направете нещо творческо, дори и да не сте такъв тип. Талантът или сръчността нямат нищо общо. Предизвикайте себе си да успеете да довършите някой творчески проект, дори и да е нещо полуготово. Не е важен резултатът, важно е чувството, докато го правите. Рисувайте, пишете, пейте пред огледалото. Предизвикайте онова дете в себе си, което е задрямало под тонове задължения и задачи. Може много да научим от децата в това отношение - как играта ни прави свободни творци на реалност.
Поискайте помощ или дребна услуга. Понякога наистина се справяме много добре. Не искаме никой да ни помага за нищо, за да не се чувстваме длъжни или не дай боже, някой да не си помисли, че сме неспособни за каквото и да е. Истината е, че това е твърде уморително и не можем да сме толкова печени, без натрупване на умора и стрес. Затова не е лошо да поискаме услуга, някой да ни покаже, да ни помогне. Опитайте с хората, които са добронамерени към вас и с нещо дребно. Опитайте с някой непознат - нека задържи вратата за вас, нека отстъпи мястото си, поискайте да ви даде ред, ако ще купувате само вода. Ще направите някой щастлив от факта, че е бил в състояние и е имал случай да ви помогне. Просто, защото ви харесва и имате хубави обноски.

Бъдете честни. Безкомпромисно честни. Това е трудно, защото куртоазията помежду ни е толкова силна, колко е речта на омразата в социалните мрежи. Опитайте обратното – да сте честни с близките си и да сте по-дружелюбни и позитивни в социалните мрежи. Честност за чувствата, за това, което наистина искаме, което ни е било страх да признаем пред себе си особено. Има думи, които ненужно нараняват, с които не постигаме нищо и не променяме нищо. Тях може да запишете на лист, но нека все пак излязат от вас. Признайте емоциите си, благодарете за уроците си.
Мария Алексиева